Siina Kiehelä ja Lenita Syrjänen Leidenschaftille – tutustu uusiin kulttuurimuotoilijoihimme

Laidarien joukko vahvistui keväällä 2023, kun Siina Kiehelä ja Lenita Syrjänen aloittivat toimiston uusina yrityskulttuurimuotoilijoina. 

Lenita on työskennellyt 15 vuoden ajan HR:n, johtamisen ja yrityskulttuurin parissa mm. Futuricella ja Zalandolla. Siinalla puolestaan on pitkä kokemus henkilöstöjohtamisesta ja kulttuurin kehittämisestä eri toimialoilla, viimeisimpänä työhyvinvoinnin startup-yritys Auntiessa

Jos Siinan nimi kuulostaa tutulta, se johtuu siitä, että hän liittyi työporukkaamme paluumuuttajana. Mikä Leidenschaftissa veti puoleensa uudelleen?

“Erilaisten yrityskulttuurien kehittäminen asiakkaidemme kanssa houkutti minut tänne jo neljä vuotta sitten. Nautin vaihtelevuudesta, ja tässä työssä saan tutustua eri toimialoihin ja oppia koko ajan uutta. Maisematkin vaihtuvat työn myötä mukavasti, sillä Leidenschaftilla on yhä enemmän asiakkaita eri puolilla Suomea.”

Missiona työelämän parantaminen

Molemmat kertovat, että Leidenschaftin arvot ovat tässä työyhteisössä se juttu, joka kolahtaa ja koukuttaa. Yrityskulttuurimuotoilijat tekevät työtä pareina, joten rinnalla on aina sparraaja ja kirittäjä, jolta saa apua, kun sitä tarvitsee. Yksi arvoista kuuluukin: pelaamme kaverin paremmaksi ja aina yhteiseen maaliin. 

Toinen laidareita eteenpäin puskeva voima on uteliaisuus, eli jatkuva oppiminen ja oppien jakaminen. Arvoissa tämä on sanoitettu seuraavasti: emme koskaan luovu lapsenomaisesta uteliaisuudesta. Kaikki laidarit ovatkin sisäsyntyisen kiinnostuneita toimialastamme, liiketoiminnasta ja maailmasta noin yleensä.

“Minua puhutteli etenkin missio työelämän parantamisesta. Konsulttina sitä pääsee konkreettisesti tekemään useampien eri yritysten kanssa”, Lenita kertoo. “Olin seurannut yrityksen tarinaa ja ihmisiä jo pidemmän aikaa. Rekrytointiprosessista jäi hyvä fiilis, eikä eteen ole tullut varsinaisia yllätyksiä. Ennemminkin olen saanut vain positiivista vahvistusta niille odotuksille, joita minulla jo ennestään oli.”

Systematiikka luo raamit luovuudelle

Yrityskulttuurimuotoilijoiden työnkuva on yhtenäinen, mutta jokainen tuo työhön omat vahvuutensa ja kokemuksensa. Lenita tunnetaan analyyttisena osaamisen kehittäjänä, joka tuntee taustansa vuoksi erityisen hyvin kasvu- ja teknologiaorganisaatioiden haasteet ja mahdollisuudet:

“Olen päässyt aina työskentelemään organisaatioissa, joissa ihmiset ja kulttuuri ovat se ratkaiseva tekijä yhteisen vision tavoittelussa. Se on vakuuttanut minut kulttuurin voimasta. Leidenschaft on luonteva jatkumo uralleni – onhan se Suomen ensimmäinen ja paras yrityskulttuuritoimisto.”

Siina tunnetaan valmentavasta otteestaan ja kyvystä suunnata tekemistä olennaiseen joskus hektisenkin työarjen keskellä. Häntä kiehtoo työssä luovuuden ja systematiikan yhdistäminen. 

“Meillä projekteihin ja muotoiluprosessin eri vaiheisiin on kehitetty toimivia työkaluja ja malleja, jolloin pyörää ei tarvitse keksiä joka projektissa uudelleen. Se vapauttaa energian suuntaamisen projektin sisältöön. Tehtävämme onkin tuoda asiakkaillemme juuri heille toimivia malleja, antaa uusia näkökulmia ja kiteyttää monimutkaisia asioita”,  Siina sanoo. Aiempi, yli kymmenen vuoden työura HR-tehtävissä vaikuttaa toki sekin ajatuksiin yrityskulttuurin muotoilusta:

“Viimeisimpänä olen saanut matkaani repullisen oppeja Auntiesta. Se on antanut uutta näkökulmaa siitä, millaista on muotoilla HR-rakenteita ja johtamismalleja nopean kasvun ja kansainvälistymisen vaiheessa. Siinä on ollut opettavaista ja palkitsevaa olla mukana”, hän kertoo.

Yrityskulttuuri vaatii johtamista

Yrityskulttuuri on kompleksinen käsite, johon kuitenkin liittyy selkeitä periaatteita ja rakenteita. Siina painottaa:

“Yrityskulttuuria voi ja kannattaa johtaa. Siihen tarvitaan paljon aikaa ja keskustelua sekä yhteistä ymmärrystä siitä, mihin ollaan matkalla. Sen jälkeen tarvitaan rakenteita, joiden avulla aletaan muodostaa yhteisiä toimintamalleja. Koska olen tehnyt yrityskulttuurin johtamistyötä organisaatiossa itse, pystyn toivon mukaan tuomaan tätä näkemystä ja kokemusta myös konsulttina työskentelyyn.”

“Työpajojen pitäminen ja kulttuurin havainnointi paikan päällä, asiakkaan tiloissa, on ehdottomasti tärkeä osa tätä työtä”, Lenita kertoo. “Esimerkiksi johtoryhmissä voi silloin luoda ihan eri tavalla psykologista turvallisuutta ihmisten väliseen kohtaamiseen ja yrityskulttuurityöskentelyyn.”

Tämän työn rikkaus on, että yhtä tyypillistä työpäivää ei ole”, Lenita jatkaa. “On etuoikeus päästä työskentelemään niin monenlaisten yritysten kanssa, ja saada olla mukana yrityskulttuurin kehittämisen koko matkalla.”

Tervetuloa, Lenita ja Siina! 

Tutustu kaikkiin laidareihin täällä