Määrittelen itseni helposti mukautuvaksi tyypiksi. Tunnen sopeutuvani joukkoon, lähes missä tahansa. Omaksun nopeasti ryhmän tavat toimia ja sen miten ”kannattaa käyttäytyä”. Pystyn myös muuttamaan käytöstäni ja toimintatapojani riippuen siitä missä ja kenen kanssa työskentelen. Olen siis erittäin altistuvaa sorttia vallitsevalle kulttuurille ja miksi en olisi? Olenhan tavallinen ihminen ja me ihmiset olemme ”kulttuurialttiita”.
Uskon, että kulttuurialttius ilmenee ihmisissä eri vahvuisena. Toiset ovat kaltaisiani kulttuurikameleontteja. Toisessa ääripäässä ovat tyypit joiden käytös ei muutu juurikaan, oli kyse sitten oman kaveriporukan illanistujaisista tai appivanhempien kahvikutsuista. Väitän, että kulttuurille altistuminen koskettaa kuitenkin jollain tasolla meitä kaikkia.
Kulttuurin voima on työn kautta kirkastunut
Ymmärrykseni kulttuurin todellisesta voimasta on vahvistunut erityisesti henkilökohtaisten kokemusten kautta, joita asiakasyrityksissä toimiminen on mahdollistanut. Teen tällä hetkellä kolmen ihanan ja samalla toisistaan kovin eroavaisen kulttuurin vaikutuspiirissä työtä. Jään viikoittain itselleni kiinni tilanteista, joissa olen alkanut toimia alitajuisesti organisaation tapojen mukaisesti, siis ilman että edes mietin sitä. Tapani valmistautua kokouksiin, se miten lähestyn toista ihmistä, kuinka paljon käsittelen asioita sähköpostilla ja monet muut työnteon tavat vaihtelevat sen mukaan missä organisaatiossa, kulloinkin olen.
Miksi tämän ymmärtäminen on tärkeää? Vahvimmankin yksilön erinomaisimmat piirteet voivat murskautua kulttuurin alle ja vastavuoroisesti vahvan kulttuurin myötä, yksilön huonoja tapoja voidaan hävittää. Kulttuurin voiman ja sille altistumisen ymmärtäminen auttaa sinua siis johtamaan paremmin. Jokainen yksittäinen tilanne on heijastuma yrityksesi kulttuurista. Sen sijaan että hoidat siis tilanteen kerrallaan, katso niiden taakse ja johda ennemmin kulttuuriasi.