Kahdeksan toivetta suomalaiselle työelämälle 2018

Joulu tuli ja meni. Ainakin minä sain joulupukilta sen mitä toivoin: muutaman parin mustia sukkia. Niin paljon kuin haluankin uskoa joulupukin kaikkivoipaisuuteen, en kuitenkaan ihan kaikkia toiveita uskaltanut jättää joulupukin vastuulle. Me Leidenschaftissa päätimme jokainen toivoa suomalaiselta työelämältä jotakin vuodelta 2018. Ohessa kahdeksan toivettamme:

 1. Itseohjautuvuuden ylenpalttisesta ihannoinnista hyvään ja ihmisläheisen esimiestyöhön.

  Valtaosa suomalaisista työpaikoista ei ole vielä likimainkaan valmis arjen itseohjautuvuuteen. Pidettäköön itseohjautuvuutta edelleen ylevänä päämääränä, mutta rakennetaan ensiksi organisaatioita, joissa työntekijöillä on mahdollisuus hyvään ja voimaannuttavaan esimietyöhön, siitä on sitten enää pieni hyppäys aidosti itseohjautuvaan organisaatioon. (Mona)

 2. Organisaation sisäisen läpinäkyvyyden vieminen uudelle tasolle.

  Tiedon epätasainen jakautuminen luo epätasa-arvoa organisaatioon ja hidastaa organisaation toimintaa oleellisesti. Ympäröivä maailma on jo läpinäkyvä, organisaatiollasi ei ole varaa olla poikkeus. (Mikko)

 3. Aidon läsnäolon osoittaminen.

  Kun mennään palaveriin, mennään sinne syystä: Ei räplätä kännykkää tai tietokonetta, vaan kuunnellaan ja ollaan läsnä. Pysähdytään hetkeksi ja käydään hyvä keskustelun työkaverin tai tiimiläisen kanssa. Kuunnellaan aidosti (kuulostaa kliseeltä), mutta jotenkin tuntuu, että tämä on joillekin edelleen vaikeaa vuonna 2018. (Andy)

 4. Organisaation sisäisen maailman suunniteltu ja tarkoituksenmukainen sekoittaminen ulkoisen maailman kanssa:

  Lähtökohtana se, että sisäistä ja ulkoista maailmaa ei enää ole, ne sekoittuvat ja ovat niin vahvasti yhtä, että yritysmaailmankuvamme muuttuu. Aloituksena tähän suuntaan tehkäämme sisäistä kehitystä yhdessä asiakkaiden kanssa, laajennetaan yritysten rajoja uusiksi isommiksi ekosysteemeiksi. Kohtaamisissa ja törmäyksissä syntyy aina jotain uutta ja joskus jopa ihmeellistä. Jatkuva ja aktiivinen dialogi ulkopuolisen maailman kanssa kehittää organisaatiota ilman rajoituksia. (Johanna)

 5. Luottamuksen lisääminen organisaatiossa.

  Mitä, jos luottamusta ei tarvitsisi ansaita? Luottamus on organisaation liima ja sisäinen valuutta. Valitettavan usein luottamusta on enemmän yritysjohdon puheissa, kuin organisaation rakenteissa tai teoissa. Puretaan turhaa byrokratiaa ja tuhotaan turhat säännöt. Luotetaan enemmän. Ilman luottamusta työntekijöiden ja johdon välillä, organisaatiolla ei ole mitään. (Panu)

 6. Rohkeutta pitää suunta ja mennä sitä kohti,

  mistä oikeasti tykkää ja mitä haluaa työkseen tehdä. Rohkeutta ottaa työpaikoilla puheeksi asioita, joista vaikeneminen vie vain turhaan voimia. Rohkeutta luottaa intuitioon silloin kun jollekin asialle ei ole Excelissä omaa riviä tai mittaria. (Anna)

 7. Pois kikkailuista ja asioiden hankaloittamisesta.

  Lisää fokusta tekemiseen ja sen fokuksen selkokielistä viestintää: miksi ollaan olemassa, mitä halutaan saavuttaa ja miten tavoitteet saavutetaan ja jopa ylitetään! Innostavasti, yksinkertaisesti ja toistojen kautta. (Enna)

 8. Excelikään ei synny ilman ihmistä.

  Toivon, että johtajat ymmärtävät syvällisesti sen, että Excelissä vilkkuvat luvut ovat aina ja joka kerta vain seurausta ihmisten teoista ja sanoista. (Markus)