Johtajan muistilista muutosmatkalle

Mikä on paras kompassisi muutoksiin ja niiden johtamiseen? Sinä itse. Suosittelen kuitenkin sinua tarkistamaan kompassisi kunnon ennen muutosmatkalle lähtemistä. Alla kuusikohtainen apu kompassin kalibrointiin.  Tämä kalibrointi on nopea tehdä, mutta sen käytäntöön vieminen tulee vaatimaan sinulta paljon aikaa, todennäköisesti jonkin verran uudistumista, varmasti epävarmuutta ja ajoittaista harhautumista reittisuunnitelmasta.

1. Sitoudun itse sataprosenttisesti

Kun muutosmatka alkaa, olen siinä aidosti, sydäntäni ja munaskuitani myöten mukana. Jos tuntuu etten ole, pysähdyn pohtimaan miksi: Ehkä en vielä ymmärrä tarpeeksi jotta voisin täysin sitoutua. Ehkä ymmärrän, mutta en silti halua. Oli syy kumpi tahansa, puhallan pelin poikki: joko hankin  lisää ymmärrystä tai keskeytän muutosmatkan tähän.

2. Johdan muutosta

Muutoksen johtaminen on minun vastuullani, ja teen sen heittäytymällä, innostamalla ja omalla esimerkillä. En jää katsomoon enkä ulkoista muutoksen johtamista keskijohdolle, HR:lle tai innostuneille muutosagenteille. He kyllä auttavat, ja ymmärrän täysin että ilman heitä emme onnistu tässä, mutta he eivät voi johtaa ilman, että minä johdan. Muutoksen johtaminen on kokonaisvaltaista, systemaattista ja sitä tehdään koko porukan edessä.

3. Luotan ihmisiin

Muutoksen onnistuminen edellyttää kaikkien osallistumista ja osallisuutta. Kaikkien osaaminen, oivallukset ja näkemykset ovat arvokkaita. Siksi päätän, että luotan. Luotan, että ihmiset tekevät parhaansa ja edistävät yhteistä hyvää. Kerron avoimesti, selkeästi ja usein miksi muutos on tarpeen ja mitä sillä tavoittelemme. Teen visiostamme yhteisen ja annan ihmisille vapauden pyrkiä siihen omalla tavallaan ja siten onnistua.

4. Olen utelias ja opin

Menemme uutta kohti ja tämä vaatii meiltä kaikilta uusien asioiden omaksumista, myös minulta. Myönnän, etten etukäteen tiedä mitä kaikkea tulemme näkemään, kokemaan ja oppimaan. Ajattelen tätä mahdollisuutena, en uhkana. Avaan uusia ovia uteliaana, en pelokkaana. Päätän sietää epävarmuutta ja sallin sen myös muille.

5. Annan muutokselle aikaa

Odotukseni ovat korkealla ja haluan edetä nopeasti. En kuitenkaan hyppää suoraan asioihin, vaan kohtaan ja huomioin ihmiset ennen asioita. Vaikka se vie aikaa ja olisi houkuttelevaa jättää tekemättä, aloitan menemällä ihmisten pariin, kysymällä, aidosti kuuntelemalla ja osallistamalla. Tiedostan, että me ihmiset olemme erilaisia ja omaksumme uusia eri tavoin. Siksi en voi muuta kuin antaa muutokselle aikaa.

6. Muutos on marssi, ei sprintti

Jaksan (ja jatkan!) marssia vaikka matka on pitkä, yö synkkä ja umpihanki ajoittain hyvinkin syvää. Jos en sitoudu tähän marssiin – aidosti, koko sydäntäni ja munaskuitani myöten – en voi odottaa sitä muiltakaan.

Jos edelleen haluat aloittaa muutoksen (haluathan?!), toivon sinulle sydämeni pohjasta aikaa, kykyä uudistua, epävarmuuden sietoa ja kykyä palautua takaisin reitille, kun sieltä hetkeksi harhaudut, mutta ennen kaikkea onnea matkaan, sitäkin tarvitset!