Viikonloppuna jälleen salilla jalkakyykkyjä tehdessäni huomasin miettiväni, kuinka paljon yhtäläisyyksiä on tavoitteellisella kuntosaliharjoittelulla ja yrityskulttuurin rakentamisella. Aihe on ajankohtainen, sillä vuoden vaihteen lähestyessä panostaminen niin yrityskulttuuriin kuin kuntosaliharjoitteluun päätyy jälleen monen agendalle. Itse molempiin lajeihin hurahtaneena koen, että molemmissa prosesseissa tavoiteltujen tulosten saavuttaminen vaatii suunnitelmallisuutta, sitoutumista ja johdonmukaista toimintaa. Alla lisää ajatuksiani yhtäläisyyksistä:
1. Perustan luominen
Kuten kuntosaliharjoittelussa, myös yrityskulttuurin rakentamisessa pitää aloittaa perusasioista. Kuntosalilla tämä tarkoittaa liikkeiden oikean tekniikan opettelua ja juuri itselle sopivan harjoitusohjelman laatimista. Yrityskulttuurin kohdalla vastaava askel on oman yrityskulttuurin kulmakivien eli mission, vision, ihmiskäsityksen sekä arvojen kirkastaminen. Ilman vankkaa perustaa, mitään voittavaa ei olla rakentamassa – ainakaan pitkällä aikajänteellä.
2. Toistojen tärkeys
Kuntosaliharjoittelussa muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Tuloksia alkaa näkyä vasta, kun toistoja tehdään toistojen perään ja harjoittelua jatketaan säännöllisesti. Samoin yrityskulttuuria ei rakenneta päivässä. Voittava kulttuuri syntyy systemaattisista teoista, kuten arvojen mukaisesta toiminnasta jokaisessa kohtaamisessa. Jokainen suunniteltu toimenpide vie askeleen lähemmäs tavoitetta.
3. Motivaation ylläpito
Kuntosaliharjoittelussa voi välillä kokea turhautumista ja halua luovuttaa. Samoin yritysten johtoryhmät voivat kohdata hetkiä, jolloin usko tavoitellun kulttuurin rakentamiseen horjuu. Juuri näissä tilanteissa tarvitaan kuitenkin uskoa ja luottamusta prosessiin – siihen että suunnitelmalliset, systemaattiset ja jatkuvat panostukset kantavat hedelmää pitkällä aikavälillä.
4. Ympäristön merkitys
Ympäristön rakentaminen tavoitteita tukevaksi on avainasemassa sekä tavoitteellisessa kuntosaliharjoittelussa, että voittavien yrityskulttuurien rakentamisessa. Kuntosaliharjoittelussa se tarkoittaa muun muassa salin toimivuutta, harjoittelua tukevaa ravintoa, kehon huoltoa sekä läheisten tukea. Yrityksissä se puolestaan tarkoittaa johdon sitoutumista ja jatkuvaa panostusta niin kulttuuria tukevien rakenteiden kehittämiseen kuin kulttuurin todeksi elämiseen.
5. Pitkäjänteisyys on avain menestykseen
Kuten kuntosaliharjoittelu, myös yrityskulttuurin kehittäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kestäviä tuloksia ei synny ilman määrätietoista ja pitkäjänteistä sitoutumista. Jos kuntosaliharjoittelun lopettaa, kehitys pysähtyy ja saavutetut tulokset alkavat hiipua. Sama pätee yrityskulttuuriin: ilman jatkuvaa ylläpitoa ja vahvistamista jopa pieteetilläkin rakennettu kulttuuri alkaa rapautua.
6. Edistyksen huomioiminen
Sekä kuntosalilla että yrityskulttuurin rakentamisessa tulokset alkavat näkyä ja tuntua vähitellen. Molemmissa prosesseissa onkin tärkeää tunnistaa ja juhlistaa edistysaskeleita, sillä ne motivoivat jatkamaan ja vahvistavat sitoutumista pitkän aikavälin tavoitteisiin.
7. Ihmiset tekevät muutoksen
Ihminen on keskiössä niin kuntosaliharjoittelussa kuin yrityskulttuurin kehittämisessä. Kokeneimmatkaan valmentajat tai johtoryhmät eivät voi saavuttaa tuloksia yksinään ilman ihmisten innostumista ja sitoutumista muutosmatkaan ja halukkuutta antaa oman panoksensa. Ihminen on psykofyysinen ja -sosiaalinen kokonaisuus ja se on tärkeää huomioida niin kuntoa kehittäessä kuin voittavaa yrityskulttuuria rakentaessa. Tavoiteltu muutos vaatii tietoisuutta, halukkuutta ja osaamista – sekä ympäristön, joka tukee ja kannustaa tätä kehitystä pitkäjänteisesti.
Voittavan yrityskulttuurin rakentaminen muistuttaa toden totta monin tavoin tavoitteellista kuntosaliharjoittelua – se vaatii suunnitelmallisuutta, pitkäjänteistä työtä ja kärsivällisyyttä. Yksittäiset tai satunnaiset ponnistelut eivät riitä, vaan kestävät tulokset saavutetaan johdonmukaisella ja systemaattisella työllä. Onnistumisen avain on ihmisten todellinen motivaatio, osaaminen ja sitoutuminen. Parhaimmillaan sekä fyysisen kunnon kohottaminen että yrityskulttuurin kehittäminen tuottavat merkittäviä ja pitkäkestoisia hyötyjä, jotka näkyvät niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Näitä asioita on hyvä pitää mielessä, jos kuntosaliharjoittelu tai yrityskulttuuri päätyvät omalle agendalle vuoden vaihteessa. Toivottavasti törmäämme jommankumman parissa!
Lenita on laaja-alainen liiketoimintalähtöinen HR-osaaja, joka saa ympärillä olevat loistamaan. Lenita on toiminut niin asiantuntija-, esihenkilö-, johto- kuin hallitustasolla ja on erikoistunut kasvuorganisaatioihin ja moderneihin kansainvälisiin teknologiayrityksiin. Lenita uskoo siihen, että ihmiskeskeiset yrityskulttuurit menestyvät parhaiten pitkällä aikajänteellä.
Leidenschaft kuuluu Eezy-yhtiöihin.