Yrityskulttuuri ja hyvä elämä

Olen viimeiset reilut neljä vuotta työskennellyt intohimoisesti yritysten kanssa, joista osa on saanut tunnustusta Euroopan ja jopa maailman parhaina työpaikkoina. Näissä yrityksissä tekemistä viitoittaa inspiroiva suunta, ylevä tarkoitus tekemiselle, sekä työskentelytapoja haastava arvomaailma. Oivaltavasti nämä kolme nivoutuvat toisiinsa niin, että yritys samalla rakentaa tästä – yrityskulttuuriksi kutsutusta – itselleen kilpailuetua.

Väitän, että yrityskulttuuri on jokaisen yrityksen kallein pääoma. Tämän vuoksi sen johtaminen on yrityksille elinehto. Työskenteleekö yrityksessänne alan kovimmat talentit? Entä hakeutuuko heitä yritykseenne? Jos vastaus on ei, niin tämä kertoo siitä, että yrityskulttuurinne ei edesauta yrityksen menestymistä.

Tässä tilanteessa parhaat talentit pääsevät kukoistamaan kilpailijoiden yrityksissä.

Samalla he houkuttelevat luokseen lisää kaltaisiaan. Peli ei kuitenkaan ole pelattu; kulttuuria voi lähteä rakentamaan kilpailueduksi myös edellä kuvailtuun tilanteeseen havahtuessaan. Esimerkiksi tänä maanantaina. Kyse ei ole parin kuukauden projektista, vaan pysyvästä muutoksesta nykyiseen johtamisfilosofiaan.

Voittajakulttuureissa ymmärretään, että vanha tapa johtaa ei enää toimi. Keskitetystä päätöksenteosta ja hierarkiasta pyritään pala palalta eroon, samalla kun rakennetaan edellytyksiä työntekijöiden itseohjautuvuudelle ja vaikutusmahdollisuuksille. Johtamiskäytännöt vahvistavat luottamusta, haastavat eteenpäin ja mahdollistavat onnistumia. Yhteiset toimintatavat elävät kaiken kaikkiaan todeksi johdon viestiä siitä, että työntekijät nähdään aidosti arvokkaana pääomana yritykselle.

Jokainen maanantai merkitsee aina uuden alkua, mutta minulle tämä maanantai on erityisesti sellainen. Aloitan uudessa työssä, yrittäjänä ja yrityskulttuurimuotoilijana. Saan kädet savessa ja sydän palaen tehdä töitä voittavien yrityskulttuurien rakentamisen parissa. Intohimon parissa työskentely on minulle olennainen osa hyvää elämää. Elämä näyttää siis tänä aamuna Tehtaankadulla aivan mahtavalle. Tervetuloa kylään!

#TGIM

@MonaRundberg