CASE – PONSSE

Ponssen kulttuurimatkalle määritettiin suuntaviivat, jotka sekä kunnioittavat perinteistä Ponsse-henkeä että katsovat tulevaan

Perinteikäs metsäkoneyritys Ponsse halusi selvittää nykykulttuurinsa vahvuudet ja kehityskohteet ottamalla työhön mukaan koko henkilöstöään ympäri maailmaa. Yrityskulttuuritoimisto Leidenschaft ja Eezy Flow toteuttivat Ponsselle kattavan kulttuuriselvityksen, jonka avulla yhtiö varmistaa kiinnostavuutensa työpaikkana niin nykyisille kuin tuleville työntekijöille.

Ponsse-kansikuva

Tästä lähdimme

Suuren pörssiyrityksen kulttuurimatkalla Leidenschaft ja Eezy Flow pääsivät yhdistämään parhaat osaajat saman projektin alle. Puoli vuotta kestäneessä yhteisessä projektissa selvitettiin metsäkoneyritys Ponssen nykykulttuuri ja miten sen tulisi kehittyä ympäröivan maailman muuttuessa.

Perinteikkään yrityksen kulttuuri ja yhteishenki ovat ankkuroituneet vahvasti yli 50-vuotiseen historiaan. Yrityksessä on vallinnut ainutlaatuinen Ponsse-henki, joka perustuu maanläheisyyteen, välittämiseen ja aitouteen. Se haluttiin säilyttää samalla, kun katsottiin tulevaan: miten Ponsse säilyy erinomaisena työpaikkana ja on yhtä houkutteleva työpaikka myös tuleville sukupolville?

Näin työskentelimme

  • Järjestimme kulttuuria käsittelevät yksilöhaastattelut Ponssen johtoryhmälle ja ryhmähaastatteluita yrityksen henkilöstölle.
  • Emoyhtiömme Eezy Flown asiantuntijat kouluttivat Ponssen HR-managereita ja maajohtajia Suomen ulkopuolella, jotta he pystyisivät haastattelemaan paikallisia työntekijöitä äidinkielellään.
  • Keräsimme lisäksi työntekijöiden näkemyksiä yrityskulttuurista globaalisti Howspace-fasilitointialustan avulla.
  • Havainnoimme työskentelyä Ponssella ja tutustuimme HR-käytäntöihin ja -rakenteisiin.
  • Määrittelimme Ponssen tavoitekulttuurin työpajassa yhdessä yrityksen johdon kanssa.
  • Analysoimme projektin aikana kerätyn tiedon ja esittelimme analyysin tulokset ja kehittämisehdotukset Ponssen johtoryhmälle.
  • Järjestimme Suomessa esihenkilöpäivän, jossa käytiin läpi työn tuloksia ja keskusteltiin niistä.

Tulokset

+ Johdolla on kattava käsitys Ponssen lähtötilanteesta ja siitä, mitä kulttuurissa halutaan vaalia ja säilyttää.
+ Organisaatiossa on yhteinen näkemys siitä, mihin suuntaan Ponssen kulttuuria kehitetään.
+ Ponssella on selkeitä askelmerkkejä kehitystoimenpiteistä, joiden avulla se varmistaa veto- ja pitovoimansa tulevaisuudessakin.

Projektissa haastateltiin yli 400 ponsselaista ympäri maailmaa

Kulttuuriprojekti käynnistyi kesäkuussa 2023 Ponssen johdon yksilöhaastatteluilla. Sen jälkeen kuultiin laajasti koko globaalia työyhteisöä haastatteluiden avulla ja havainnoitiin nykykulttuuria Ponssen toimipisteissä Suomessa. Nykykulttuurin vahvuudet ja kehityskohteet analysoitiin, ja Ponsselle rakennettiin yhdessä johdon kanssa tavoitekulttuurin kuvaus sekä konkreettiset toimenpide-ehdotukset. Lopuksi kulttuuriselvityksen tulokset ja seuraavat askeleet esitettiin kiitosta keränneessä esihenkilöpäivässä Ponssen Suomen esihenkilöille.

Ponsse on vuosien mittaan kasvanut yli 2000 työntekijän kansainväliseksi organisaatioksi, jolla on toimipisteitä usealla mantereella. Yritykselle oli jo kulttuuriprojektin lähtötelineissä selvää, että matkalla kuultaisiin työntekijöitä laajasti aina Vieremältä Brasiliaan. Projektissa haastateltiin yli 450 Ponssen työntekijää.

“Haastatteluja tehtiin tietoisesti paljon, koska halusimme osallistaa henkilöstöämme ja korostaa kulttuurimatkan arvoa Ponsselle. Meille oli tärkeää osoittaa koko organisaatiolle, että kulttuuria kehitetään ja ihmisiä todella halutaan kuulla”, sanoo Ponssen henkilöstöjohtaja Tiina Kautonen.

Leidenschaftin yrityskulttuurimuotoilijat toteuttivat haastattelut Suomessa, kun taas Eezy Flown valmentajat kouluttivat Ponssen kansainvälisiä HR-partnereita vetämään kulttuurikeskustelut paikallisesti työntekijöille heidän omilla äidinkielillään: joillain toimialueilla kun kielimuuri esti haastatteluiden tekemisen englanniksi. Tietoa kerättiin myös digitaalisen Howspace-fasilitointialustan avulla. Siellä ponsselaiset pystyivät vastaamaan kysymyksiin omalla äidinkielellään ja alusta käänsi vastaukset englanniksi.

Kovaa osaamista, mutta jalat maassa

Eezy Flown ja Leidenschaftin yhdistetyn osaamisen ansiosta Ponsse pystyi skaalaamaan kulttuurimuotoilun globaaliin ympäristöön, vahvistamaan yrityskulttuuria ja kehittämään sitä tukevaa johtamista. Yritys halusi alusta asti valita kattavan lähestymistavan ja investoida aikaa koko työyhteisön osallistumiseen.

“Yhteistyötä oli hyvä tehdä. Osaaminen oli kovalla tasolla ja prosessit viritetty meidän näkökulmastamme juuri sopiviksi. Meille oli tärkeää löytää maanläheinen kumppani, jonka kanssa kemiat kohtaavat – ja sellainen löytyi”, toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo. Ja kun kemiat kohtasivat, kumppaneidenkin oli helppo sisäistää, mistä Ponsse-hengessä on kyse.

“Kulttuuriselvitys tuotti meille arvokasta tietoa siitä, mitä haluamme vaalia ja mitä kehittää yhdessä henkilöstön kanssa”, lisää henkilöstöjohtaja Tiina Kautonen.

Ponssen kulttuurimatka jatkuu nyt päivitettyjen arvojen juurruttamisella. Ne tulevat jatkossakin kunnioittamaan Ponssen historiaa, henkilöstöä ja osaamista, mutta innostavat myös uusia ponsselaisia liittymään osaksi tarinaa.

Asiakkaan suusta

“Kulttuurimme on yksi kovimpia lyömäaseita kilpailijoitamme vastaan. Pyrimme vaalimaan ja kehittämään kulttuuria jatkuvasti.”

Juho Nummela, toimitusjohtaja, Ponsse 

Ponsse Oyj on tänä päivänä yksi maailman suurimmista tavaralajimenetelmään perustuvien metsäkoneiden valmistajista. Koneyrittäjän unelmasta kansainväliseksi vientiyritykseksi kasvaneen perheyhtiön juuret ovat syvällä suomalaisella maaseudulla. Yritys sijaitsee edelleen samalla paikalla Vieremällä kuin perustamisvuonnaan 1970. 

Vientimarkkinoiden avautuessa yhtiö listautui pörssiin vuonna 1995. Tänään Ponsse toimii noin 40 eri maan puunkorjuumarkkinoilla ja 75 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee viennistä.

OTa yhteyttä

Keskustellaanko yrityskulttuurin kehittämisestä?

Ota yhteyttä!

Emmi Kantonen

johtaja, asiakkuudet ja palvelut

Emmi keskustelee kanssasi mistä tahansa haasteesta tai mahdollisuudesta, jonka äärellä olet. Jos hyvin käy, voimme löytää yhdessä ratkaisun haasteisiisi. Olemme myös rohkeita sanomaan ei, jos emme ole parhaimmillamme haasteesi ääressä.

emmi@leidenschaft.fi

0503708419

Tai jätä viesti, niin olemme sinuun yhteydessä!

Jätä yhteystietosi, niin vaihdetaan ajatuksia yrityskulttuurinne tavoitteellisesta kehittämisestä. Kanssamme vietetty tunti ei vielä tähän mennessä ole vienyt yhtään organisaatiota taaksepäin.