Yrityskulttuurimuotoilijan vuosi 2019 

Vuosi sitten aloitin vastaavan blogin toteamalla, että edes omat kaverini tai sukulaiseni eivät tiedä kunnolla mitä yrityskulttuurimuotoilija tekee työkseen. No nyt he tietävät ainakin sentin verran paremmin ja uskoisin, että muutama muukin suomalaisen työelämän sankari tietää olemassaolostamme. Tärkeämpänä kuitenkin pidän sitä, että tämän(kin) vuoden jälkeen suomalainen työelämä on taas piirun verran parempi kuin vuosi sitten. Uskon myös, että useampi suomalainen työntekijä tuntee termin yrityskulttuuritaas hiukan paremmin kuin ennen. 

Leidenschaftin ja The Siqnificant Companyn tekosia 

Me Leidenschaftin ja The Siqnificant Companyn väki olemme yhteisö ja hyvän itsetunnon omaavina tekijöinä puhumme sisäisesti kahden yrityksemme imperiumista 😉 (Niille, jotka eivät tiedä, eriytimme Siqni, henkilöstökyselymme omaksi yhtiökseen alkuvuonna 2019. Voit lukea eriytymisestä lisää täältä.Imperiumi on päässyt vaikuttamaan vuoden 2019 aikana yhteensä noin 150 yrityksen arkeen ja yrityskulttuuriin. Olemme tehneet yli 100 Siqni-henkilöstökyselyä, 60 yrityskulttuuriin liittyvää projektia ja kymmenkunta pidempään jatkuvaa HR-palvelua. 

Tämän lisäksi olemme pitäneet runsaasti puheenvuoroja yrityskulttuuriin liittyen, järjestäneet neljä Culture & Waffles aamiaista asiakkaillemme sekä vuoden alussa isomman Työelämän Vallankumous tapahtuman yhdessä työeläkeyhtiö Elon kanssa. Eikä tässä vielä kaikki! Panu julkaisi kirjan, joka paaluttaa yrityskulttuurin sille kuuluvalle paikalle; kirjan nimi kertoo kaiken tarpeellisen – Yrityskulttuuri on kuningas. Perustimme myös Future Workplaces -sivuston ja myönnämme saman nimistä sertifikaattia, joka ansaitaan, kun työpaikan yrityskulttuuria on johdettu poikkeuksellisen hyvin ja hyvällä työntekijäymmärryksellä. Mittarina tähän toimii tietysti Siqni-henkilöstökyselymme. 

Tämän kaiken ohessa imperiumimme sai vuoden 2019 aikana kahdeksan uutta jäsentä! Mira aloitti ihka ensimmäisenä projektikoordinaattorinamme. TiinaSiinaHeli ja Emmi aloittivat yrityskulttuurimuotoilijoina ja Petteri Leidenschaftin businessmiehenä. Stenu auttaa meitä kehittämään Siqniä tuotteena ja Elina puolestaan tuli myymään sitä! Myös Emppu ja Tommi olivat mukana parantamassa suomalaista työelämää Siqni-tiimissämme vuoden 2019 aikana. Heidän matkansa jatkuu uusissa haasteissa ja olemme kiitollisia heidän ajastaan ja panoksestaan Leidenschftin ja Siqnin yhteisössä. Lisäksi koimme kolme onnellista ihmisjakaantumista eli imperiumimme sai jälkikasvua ja sitä myötä Johanna, Enna ja Mona ihan uutta muotoiltavaa <3 

Kurkistus vuoteeni 

Imperiumimme ei olisi mitään ilman tekijöitään, joten kerron viime vuotiseen tapaan hiukan oman vuoteni sisällöstä. Taashan tässä on se mahdollisuus, että joku muukin innostuu meidän tekemisestämme ja haluaisi vaikka hakea meille töihin! 

  • 15 Siqni-henkilöstökyselyä – olen ollut purkamassa kyselymme tuloksia monenlaisille yrityksille ja johtoryhmille. Näistä kahdeksan oli ensikertalaisia ja loput vakikäyttäjiä! Mukaan mahtuu mm. mainostoimistoa, IT-taloja, ravintola-alaa, logistiikkaa ja terveydenhuoltoa. 
  • Neljä yrityskulttuurin due-dilligence selvitystä – näitä läpiluotaavia kulttuuriselvityksiä olin tekemässä isoihin ja keskikokoisiin suomalaisiin yrityksiin. Jokainen yritys oli eri alan toimija; sähköteollisuus, logistiikka, rakennus ja terveydenhuolto.
  • Kolme pidempää HR-palvelua, joissa sain olla joko perustamassa pienemmän start-up yrityksen HR-funktiota ja pohjaa toimivalle yrityskulttuurille tai osallistua isomman yrityksen HR:n sekä yrityskulttuurin kehittämiseen ja ylläpitoon. 
  • Muutamia puheenvuoroja ja pienempiä projekteja asiakkaille, joissa sain olla luomassa uusia HR- ja kulttuurirakenteita tai muutoin tukemassa asiakkaitamme yrityskulttuurin kehittämisessä. 

Monipuolisten asiakastöiden lisäksi työstäni tekee erityisen innostavaa aivan loistavat ja timanttisen osaavat kollegat, joilta saan oppia jotain uutta koko ajan. Teemme työtämme suureksi osaksi parityönä ja yhteisömme on vahva, joten mielenvirikettä riittää useasta suunnasta!  

Olen ollut osana imperiumiamme 2,5 vuotta ja siitä viimeisen puoli vuotta osakkaana. Perustajamme Mona, Panu ja Markus päättivät vuoden alussa jakaa osan imperiumista myös työntekijöille (ja ihan tuntuvan osan), jotta teemme töitä myös yhteisen hyvän eteen. Minun ei tarvinnut kauaa miettiä tarttuisinko mahdollisuuteen, vaan tein päätökseni heti, sillä uskon vahvasti tekemiseemme ja haluan olla mukana suomalaisen työelämän kehittämisessä! 

Kohti uutta vuosikymmentä – imperiumi kasvaa 

Vuotemme alkaa koko porukan voimin Berliinistä yhteisellä kick-offilla, jossa suunnittelemme seuraavaa vuotta. Toki suurimman osan reissusta tulee kaappaamaan yhteiset syömiset, juomiset ja touhuilut. Berliiniin mukaamme liittyy myös tiimimme uusin vahvistus Jonne Seppä, joka aloittaa meillä samalla yrityskulttuurimuotoilijana. Melkoisen kova vuoden aloitus siis! 

Tavoitteenamme on kasvattaa imperiumimme liikevaihtoa huomattavasti vuonna 2020 ja sitä kautta vaikuttaa taas enemmän suomalaiseen työelämään. Vuoteen 2025 mennessä intohimon ja työelämän pitäisi mahtua samaan lauseeseen ilman, että se herättää huvittuneisuutta kuulijassaan. On meillä vielä hommaa, mutta toisaalta… Ei se työelämä itsestään muutu – se vaatii tekoja! 

Ps. Eräs asiakasyritykseni työntekijä kertoi minulle, että yrityskulttuurin muutoksen myötä työpaikasta on tullut parempi, mutta myös hän itse on muuttunut sekä työntekijänä että isänä ja aviomiehenä. Jos pystymme tällaiseen vaikuttavuuteen, on työmme merkitys melkoisen selkeä! 

Jos ja kun kiinnostuit, voit hakea meille töihin TÄÄLTÄ tai vaikka soitella minulle ja kysyä lisää!

– Mikko