Yrityskulttuurimuotoilijan vuosi 2018

Minkä sorttista tuo yrityskulttuurimuotoilijan työ on,” kyselevät lukuisat tutut, sukulaiset ja kaverit, kun kerron, että työskentelen yrityskulttuurimuotoilijana.

Seuraavaksi tokaisen, että ”Noh, me ajateltiin muuttaa suomalainen työelämä paremmaksi,” josta seuraa jatkokysymys: ”Mites ajattelitte sen tehdä? Aika iso duuni sieltä Helsingin Punavuoresta käsin.” Melkoisen hyvä kysymys. Me yrityskulttuurimuotoilijat ollaan melkoisen tuore laji suomalaisessa työmarkkinassa ja toistaiseksi olemme uhanalaisia pienen kantamme vuoksi. Onneksi olemme sitäkin päättäväisempiä ja uskomme tekemiseemme kovasti!

Miten se suomalainen työelämä sitten muuttuu?

Haluan tiivistää oman vuoteni 2018 suomalaisen työelämän parissa tähän blogiin. Samalla voin kertoa konkreettisella tavalla, kuinka muutamme työelämää ja minkälaista on olla yrityskulttuurimuotoilijana. Kelatessani omaa kalenteriani taaksepäin ja tehdessäni erilaisia yhtälöitä ja jakokulmia pääsin lukuun 14. Niin monen organisaation yrityskulttuuriin olen kuluneen vuoden aikana päässyt vaikuttamaan. Henkilöstön määrässä se tarkoittaa pitkälle toista tuhatta työssäkäyvää Jormaa ja Irmaa. Toivottavasti olen tehnyt työni erityisen hyvin, sillä vaikutushan on aikamoinen… Ainakin saamamme palautteen mukaan voisimme laskuttaa asiakkailta enemmän kuin nyt uskallamme, joten työn jälkikin lienee kohdallaan!

Näihin 14 organisaatioon sisältyy monenlaisia yrityksiä eri kokoluokista ja eri toimialoilta. Joukossa on ollut suurimmaksi osaksi IT- ja asiantuntijaorganisaatioita mutta myös ravintola- ja palvelualan työpaikkoja sekä konsultointia, hyvinvointia ja rakennusteknologiaa harjoittavia toimijoita. Kattaus on siis hyvin mielenkiintoinen ja läpileikkaus suomalaiseen työelämään on kattava!

Olen myös päässyt tekemään melkoisen kirjon erilaisia palveluita näille 14 asiakkaalle:

10 Siqni-henkilöstökyselyä

Siqnin avulla autamme organisaatioita ymmärtämään mitkä asiat ovat juuri heidän työntekijöilleen merkityksellisiä. Yrityskulttuurimuotoilijana olen analysoimassa ja purkamassa tuloksia näiden yritysten johtoryhmille ja samalla antamassa heille aimoannoksen työntekijäymmärrystä.

2 Yrityskulttuurin Due-Dilligence selvitystä

Kulttuuri-DD:ssä sukellamme vielä Siqniäkin syvemmälle ja selvitämme perinpohjaisesti miltä asiakkaan yrityskulttuuri nyt näyttää ja miten sitä tulisi jatkossa kehittää, jotta heidän yrityskulttuurinsa palvelisi sekä liiketoimintaa että ihmisiä parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on TODELLA mielenkiintoista salapoliisityötä, jota teemme haastatteluilla, HR käytäntöjen tarkastelulla, palavereita ja yrityksen arkea seuraten sekä analysoimalla vallitsevaa kulttuuria parityönä. Työ huipentuu lopuksi analyysin ja konkreettisten kehitysehdotusten esittelyyn johtoryhmälle.

4 Erilaista yrityskulttuuristen rakenteiden muotoiluprojektia

Muotoilemme asiakkaidemme HR:ään, johtamiseen tai työskentelytapoihin liittyviä rakenteita. Näistä hyvinä esimerkkeinä mainittakoon rekrytoinnin ja perehdytyksen kokonaisuudet, ihmisten kehittyminen, esimiestyö, viestinnän tai vaikkapa palkitsemisen rakenteet. Itse pääsin tekemään muotoilutyötä näihin kaikkiin liittyen viime vuoden aikana!

3 Pidempää HRaaS-palvelua

Teemme myös pidempiä ”HR johtaja palveluna” -kokonaisuuksia, joissa yrityskulttuurimuotoilija on esimerkiksi 2 päivää viikossa tukemassa asiakkaan HR-tiimiä tai pienemmissä yrityksissä on se ainut HR henkilö. Tätä työtä teemme aina vahvalla kehitysfokuksella ja keskitymme pääasiassa yrityskulttuurin kehittämiseen HRD:n ja hyvien johtamisen rakenteiden kautta.

Ja nyt varmaan joku pilkkujen rakastaja laskee nokkelasti, että tuossa edellähän oli yhteensä 19 eri härpäkettä. Se johtuu siitä, että jotkut asiakkaamme ostavat useamman palikan meiltä kerrallaan 🙂 Niin kuin huomaat, on yrityskulttuurimuotoilijan työ melkoisen moninaista ja ehkäpä kiintoisaa juuri sinulle, joka haluat olla kehittämässä suomalaista työelämää paremmaksi! Ja vielä monipuolisempaa työstämme tekee meidän oma huikea työyhteisö, joka pursuaa persoonaa, talenttia ja sydäntä!

Leidenschaftin todellisuus

Leidenschaftin ja Siqnin tiimiin kuuluu tällä hetkellä 10 huikeaa tyyppiä, joiden kesken jaamme arjen onnistumiset ja haasteet sekä kehitämme toinen toisiamme. Vuoden 2018 aikana olemme kaikki yhdessä hioneet visiota sekä vuoden Must Win Battleja onnistuaksemme suomalaisen työelämän kehittämisessä. Olemme kehittäneet yhdessä Siqni-kyselyä eteenpäin kohti maailman valloitusta työntekijäymmärryksen saralla. Olemme jakaneet loistavia (ja myös övereitä) ideoita ja asiakastarinoita kuukausittain omissa retroiluissa sekä illallistaneet joka toinen maanantai vaihtelevalla määrällä punaviiniä. Olemme matkustaneet koko porukalla polttarireissulle Bangkokiin ja pikkujouluiksi Pietariin. Olemme nauraneet ja itkeneet ja keksineet toisillemme lempinimiä. Mutta ennen kaikkea olemme tehneet aivan jäätävän hyvää työtä suomalaisen työelämän eteen! Tätä touhua kasvattaaksemme etsimme myös joukkoomme lisää yrityskulttuurimuotoilijoita, jotka ovat valmiita kaikkeen edellä mainittuun sekä meidän mittavaan rekrytointiprosessiimme 🙂 Työelämä ei muutu, ellei joku muuta sitä!

Jos ja kun kiinnostuit, voit hakea meille TÄÄLTÄ tai vaikka soitella minulle ja kysyä lisää!

 

Mikko Koskinen, yrityskulttuurimuotoilija

p. 041 4374003