Unelmien työpäivä

Unelmien_tyopaiva

Joskus haaveilen työpäivästä, jolloin voisi sanoa ja tehdä ihan mitä tahansa ilman ikäviä seurauksia. Sellainen kuin MIB:ssä – teet ja toilailet, ja sitten pyyhkäiset läsnäolijoiden muistin tyhjäksi whum-wham-wiuf. Jos sellainen päivä tulee, oman työpäiväni TOP 5 on seuraava: 

  1. En tee mitään, minkä merkitystä en ymmärrä. Jos tekeminen tuntuu turhalta, hölynpölyltä tai jonninjoutavalta paperin pyörittelyltä, en tee sitä. 
  2. En tee mitään hölmöllä tavalla. Jos organisaatiomme tapa tehdä asia on mutkikas ja tiedän että olemassa olisi helpompikin tapa, en käytä organisaatiomme tapaa. Lataan sen helpomman ohjelman tai fiksumman pikaviestimen, skippaan hyväksyntäportaan, hankin tai teen itse odottelun tai luvan anelun sijaan. 
  3. En istu turhissa kokouksissa. Katso kohdat 1 ja 2. Kysyn palaverin pointtia, agendaa ja omaa rooliani kerran. Jos vastaus ei tyydytä, kävelen ulos. Annan aikani tärkeille tehtäville. 
  4. En kellota aikaa vaan arvioin tuloksia. Jos työpäiväni arvo mitataan minuuteissa eikä aikaansaannoksissa, olen väärässä paikassa. Katso kohdat 1-3. 
  5. En tee yhteistyötä k-päiden kanssa. Jos joku on alentuva, tytöttelevä, vastuuta pakoileva, hyökkäävä, väheksyvä, epäkohtelias, ankeuttava, selittelevä tai ei ota minua tosissaan, totean viileän rauhallisesti, että kuule Pera, nyt on semmoinen homma, että täällä töissä on tosi paljon mukavia ihmisiä, joiden kanssa yhteistyö sujuu. Sä et kuulu niihin, joten en tuhlaa tähän meidän yhteiskärsimykseen enää minuuttiakaan. Tällainen käyttäytyminen ei yksinkertaisesti sovi. Au revoir. 

Jos ihan rehellisiä ollaan, itse en onneksi tarvitse MIB-päivää pitääkseni kiinni TOP 5.stäni. Omassa työssäni jokainen kohta toteutuu jo nyt, työ on mielekästä ja porukka ympärillä timanttista. Sinulle, jonka tilanne ei ole yhtä auvoinen, lähetän sen muistintyhjentimen avuksi heti, kun sellaisen löydän. Siihen asti kannustan siviilirohkeuteen ja perusteltuun kansalaistottelemattomuuteen. Uskalla tehdä työsi fiksusti. 

Ps. Aina unelmien toteuttaminen ei ole yksilöstä kiinni. Jos työyhteisösi tarvitsee ravistelua ja rakenteita, suuntaa ja sitoumuksia yhteisen tekemisen tavan kehittämiseksi, jutellaan lisää. Ehkä voimme auttaa.