Miten varmistat, että talentti pysyy talossa korona-ajan yli?

Headhuntaus on tällä hetkellä helpompaa kuin koskaan, kertoi tuttu rekrytointikonsultti. Moni huipputalentti, jota ei ole aiemmin saanut irti työpaikastaan millään, onkin nyt harkitsevaisella kannalla. Siteet työyhteisöön ovat korona-ajan myötä löystyneet. Rekrytoijan taivas, kuulemma.

Etätyö haastaa suhteen omaan työhön

Kun etätyöt jatkuvat jo kolmatta kvartaalia, on monen suhde työpaikkaansa murroksessa. Moni tuskailee valtavaa ikävää työkavereita kohtaan ja kaipaa niitä pieniä, mutta kovin merkityksellisiä kahvihetkiä ja käytäväkohtaamisia. Nekin kun ovat etäilyn myötä jääneet pois. Samaan aikaan on kuitenkin niitä, joille paluu toimistolle näyttäytyy enemmänkin painajaisena kuin unelmana. ”En todellakaan palaa takaisin toimistolle, ikinä!”, puuskahti eräs tuttuni. ”Etätyöt pelasti mut. Jos joudun palaamaan toimistolle töihin, vaihdan työpaikkaa”, vannoi toinen, kerrottuaan miten kurja ilmapiiri työpaikalla vallitsee.

Kotiin töihin jääminen on vapauttanut aikaa ja voimavaroja, kun työmatka ei haukkaakaan isoa palasta päivästä ja pyykit voi ripustaa näppärästi, vaikka keskellä palaveria luurit korvilla. Samalla toimistorutiinista irtoaminen on vapauttanut ajatuksia – pistänyt katsomaan työtä uusin silmin ja arvioimaan miksi ja mitä sitä oikeastaan tuleekaan tehtyä. Kevät saattoi mennä etäpalaveriohjelmia ja työpisteen ergonomiaa miettiessä. Mutta tilanteen pitkittyessä ajatukset ovat kääntyneet työn syvempiin ulottuvuuksiin: Teenkö merkityksellistä työtä? Viihdynkö työssäni? Mikä minua itse asiassa motivoi? Mitä työstä jää jäljelle, kun yhteisö on kaukana?

Pysy liikkeellä ja pidä suunta kirkkaana

On hyvä, että ihmiset pohtivat. Omaa työtään ja sen merkitystä on ihan syytäkin pohdiskella aika-ajoin, ja tehdä pohdinnan lopputuloksen mukaisia ratkaisuja. Jos työnantajana haluat antaa näille pohdinnoille positiivisen lopputuloksen, siis sen, että teille kannattaa tulla ja jäädä, niin on syytä ottaa ihmiset hellään etähalaukseen. Johanna kirjoitti tovi sitten empatian merkityksestä etäkohtaamisissa. Ota kaikki keinot käyttöön osoittaaksesi ihmisillenne empatiaa myös lankojen yli. Kysy ja selvitä, mikä ihmisillenne on työssä merkityksellistä ja mihin he kaipaavat muutosta. Nämä tehtyäsi voit vahvistaa talentista kiinni pitämistä tekemällä vielä ainakin nämä:

  1. Kerro ihmisille, että he tekevät hyvää työtä, ja että arvostat sitä. Kerro tämä usein. Mitä spesifimpi palaute, sitä parempi.
  2. Pidä koko ajan iso kuva kaikille kirkkaana: mitä olemme tekemässä ja mikä on kunkin työntekijän rooli siinä. Auta katsomaan myös korona-ajan yli.
  3. Jatka kehittämistä. Ne, jotka panostavat kulttuurinsa rakentamiseen myös nyt, tulevat kriisistä ulos etumatkalla ja paljon vahvempana kuin ne, jotka ovat rämpineet koronan yli kehittämistä jarrutellen.

Talentti ei jää odottamaan joskus-ehkä-mahdollisesti-myöhemmin tapahtuvaa muutosta. Talentti haluaa itselleen merkityksellisen työn, myös korona-aikana.