Laumajohtajan aika on ohi

Vincitin Mikko Kuitunen on sanonut, että tee toisille niin kuin he toivoisivat itselleen tehtävän. Ihan hauskasti heitetty, mutta samalla kovin älykkäästi. Jos oletat, että muut kokevat samat asiat tärkeiksi kuin sinä itse, niin olet todennäköisesti väärässä. Ja jos kuvittelet kaikkien motivoituvan samoista asioista kuin sinä, niin silloin vasta oletkin kujalla. Siksi väitän, että laumajohtajan aika on ohi.

Johtamisessa kaikki lähtee ymmärryksestä siitä, että olemme kaikki erilaisia

Meillä jokaisella on tiettyjä ihmisyyden perustarpeita, kuten tunne siitä, että sanoillamme ja teoillamme on merkitystä. Näiden perustarpeiden jälkeen me olemme erilaisia. Johtamisessa kaikki lähtee siitä, että johtaja ymmärtää yksilöiden olevan erilaisia. Tämän jälkeen johtajan tulee olla kiinnostunut siitä mitä yksilö arvostaa. Miten hän toimii, mitä hän toivoo tai pelkää? Mikä saa hänet ilahtumaan tai sitoutumaan. Kyse on siis siitä, että asetumme toisen asemaan ja ymmärrämme miltä maailma näyttää tuon ”toisen” vinkkelistä. Mikäli et tosissasi halua ymmärtää mitä ihmiset haluavat saavuttaa tai mikä saa heidät antamaan parhaansa, niin johtaminen on pelkkää harhaa.

Yrityskulttuuria ei voi johtaa, jos ei tunne työntekijöitään

Yrityskulttuuri rakentuu aina yksilöstä ylöspäin. Yrityskulttuuria ei voi johtaa, ellet tiedä mikä saa niiden työntekijöiden kellot soimaan ja sydämen sykkimään, joiden haluat pysyvän talossa ja jotka haluat houkutella taloon. Yrityskulttuuri tulee siis rakentaa siten, että se palvelee parhaiten juuri niitä talentteja, joita sen pitääkin palvella.

Pyri ymmärtämään oikea ongelma

Vielä Kuitustakin kuuluisampi lainaus on Albert Einsteinin heitto siitä, miksi hän on niin hyvä ongelmanratkaisija. Einsteinhan totesi aikoinaan ongelmanratkaisuun liittyen, että mikäli hänellä oli tunti aikaa ratkaista jokin ongelma, niin hän käyttää ensin 55 minuuttia ymmärtääkseen mikä on oikea ongelma. Tämän jälkeen ratkaisu löytyy varmasti viidessä minuutissa.

Siksi sinunkin tulee ensin ymmärtää työntekijääsi. Sen jälkeen ratkaisu on jo edessäsi.