Sen lauluja laulat jonka leipää syöt…

…Mutta meneekö nuotilleen, jos leipä on pahaa ja laulu on väärä? (kenellä on valta ja mihin)

Kaikki varmaan tunnistavat otsikon vanhan sananlaskun. Sananparsi kiteyttänee edelleen monen näkemyksen siitä, kenellä valta työelämässä on. Lausahdus pitää toki sisällään totuuden: työnantajalla kun on työsuhteessa työnjohto-oikeus. Tässä maailmassa ja tässä hetkessä direktio-oikeus ei vaan enää yksin riitä mihinkään. Sillä pelkällä määräysvallalla ei rakenneta tänä päivänä yhdenkään yrityksen menestystarinaa.

Tässä siis uudelleen tulkittuna se, miten tuota sananlaskua tulisi mielestäni tänä päivänä ymmärtää:

Menestyäkseen yritys tarvitsee Talentteja ja Talentillehan ei ihan mikä tahansa käntty kelpaa. Talentille tarjottavan leivän (yrityskulttuuri) on myös maistuttava joltain. Sen pitää tarjota jotain sellaista, mitä Talentti ei muualta saa. Jos se ei sitä tee, Talentti lähtee paremman limpun perässä muualle.  Laulaakseen, Talentin pitää ymmärtää miksi lauletaan (yrityksen missio) ja mitä sillä laululla halutaan saavuttaa (visio). Nuotilleen meno taas edellyttää ymmärrystä siihen, mitä (startegia) ja miten (arvot) meillä lauletaan. Siksipä: Sitä leipää tarjoa, joka parhaiten laulajallesi maistuu.

Maailma on muuttunut ja valta on siirtynyt työnantajilta työntekijöille. Yritysten ainoa keino selvitä ja menestyä tässä muuttuneessa maailmassa on tietoisesti johtaa yrityskulttuuriaan. Jos tarvitset apua leipäsi leipomisessa tai laulunne kirkastuksessa, niin olethan yhteydessä. Autamme mielellämme.