Johtaja, HR, työntekijä, esihenkilö: miten toimit kun…?

Nyt toukokuussa Leidenschaftin blogeissa ja asiakascaseissa näkyy ja kuuluu asiaa yrityskulttuurin todeksi elämisestä. Kuten aikaisemmassa blogissani esitin, on kulttuurimatkalla meidän nähdäksemme kolme isoa etappia:

  1. Tulla tietoiseksi nykykulttuurista ja tavoitekulttuurista
  2. Muotoilla ja rakentaa yrityskulttuurin osa-alueet arkea tukeviksi
  3. Elää tavoiteltu yrityskulttuuri todeksi – joka päivä.

Yrityksen johto näyttää esimerkin 

Kun yrityskulttuuria eletään todeksi, on kyse systemaattisesta ajattelusta ja tekemisestä, valittujen arvojen ohjaamana. Tämä koskee jokaista työntekijää, mutta esimerkin näyttää aina yrityksen johto. Tässä blogissani haastan Sinut miettimään, miten toimit arkisissa tilanteissa.

Tavoitteeni on avata esimerkkien kautta, sitä, kuinka tekosi ja valintasi, joko vahvistavat yhdessä sovittua arvotekemistä tai pahimmassa tapauksessa inflatoivat koko arvon.

Miten kannustat arvon mukaiseen tekemiseen?

Olette yhdessä linjanneet yrityksenne arvoksi Tavoittelemme menestystä – aina yhdessä. Arvon lanseerauksen yhteydessä viestit koko yritykselle:

  1. Järjestämme keväälle kilpailun, jossa työntekijät kisaavat toisiaan vastaan. Palkintona on uusi iPhone voittajalle.
  2. Osallistumme syksyllä firmasählyn SM-kisoihin, johon jokainen työtekijä voi lähteä valitsemassaan roolissa; pelaajana, huoltajana, fanina tai valmentajana. Päivän lopuksi nostetaan iso tai pieni pokaali kattoon yhdessä ja juhlitaan menestystämme.
  3. Lanseeraamme uuden palkitsemismallin, jossa saat henkilökohtaisen bonuksen tekemästäsi lisämyynnistä.
  4. Kun saamme hienon asiakaspalautteen, juhlimme sitä porukalla pullakahveilla.

Sait varmasti kiinni?

Kun puhutaan yrityskulttuurin todeksi elämisestä, haluan nostaa esille myös toisenlaisen esimerkin. En siksi, etteikö yhdessä juhlinta olisi tärkeää kulttuuritekemistä, vaan siksi, etteivät mahdolliset kriitikot torppaisi näitä ajatuksia vain siitä syystä, että puhutaan asioista, joita on kiva olla. Yrityskulttuurin todeksi elämisen tulee näkyä pienissä ja isoissa asioissa. Iloisissa ja vaikeissa tilanteissa.

Miten viestit ja käyttäydyt kun?

Yrityksesi on päättänyt vaalia kulttuurissaan poikkeuksellista toisesta välittämistä. Mitä siis teet, kun elät todeksi poikkeuksellista toisesta välittämistä?

  1. Työntekijä kertoo sinulle, että hänestä tulee isä! Onnittelet ja jatkat palaverin asialistaa nopeasti eteenpäin.
  2. Joudut irtisanomaan työntekijän. Pyydät toista henkilöä hoitamaan keskustelun puolestasi ja toivotat sähköpostitse onnea jatkoon.
  3. Alaisesi kertoo sinulle olevansa vakavasti sairas. Siirrät muut asiat syrjään, kysyt alaiseltasi, kuinka voit olla avuksi ja lähdet järjestämään hänen asioitaan niin, että hän voi keskittyä rauhassa toipumiseen ja kevyeen takaisinpaluuseen. Työasiat kopattuasi kysyt vielä: ”Voinko tehdä jotain muuta sinun tai perheesi hyväksi?”

Näin. Sait varmasti tästäkin kiinni. Karuja esimerkkejä, mutta yrityskulttuuri on toimintaa sekä hyvinä että pahimpina mahdollisina hetkinä. Yrityskulttuurin todeksi eläminen vaatii tiedostamista, uuden harjoittelua ja aikaa. Annamme helposti aikaa yrityskulttuurin suunnittelulle ja siitä puhumiselle, mutta myös teot tarvitsevat aikaa. Vain teot muuttavat maailmaa.

Jatketaan harjoituksia 

Huhtikuussa päättyi Yrityskulttuuri on kuningas -podcastimme toinen tuotantokausi, jossa esittelimme yrityskulttuurin osa-alueita, joita on tietoisesti rakennettava tukemaan arjen tekemistä. Jaksoissa vieraamme kertoivat, millaisia kulttuuriteemoja, yrityskulttuurin osa-alueita heillä on nostettu tekemisen keskiöön: mitä rakenteita on täytynyt uudistaa, mistä on täytynyt luopua ja mitä arjen konkreettisia tekoja on vaadittu, jotta tavoitellusta kulttuurista tulee totta. Jos kaipaat lisää esimerkkejä siitä, kuinka voit elää todeksi sitä mitä lupaat, ota podcast-kuunteluun!