Leidenschaftin tekijäkaarti vahvistui uusilla yrityskulttuurimuotoilijoilla ja projektipäälliköllä


Leidenschaft sai vahvistusta kahdesta uudesta muotoilijasta syksyllä 2024, kun Alisa Wilska ja Tuulia Lindqvist liittyivät mukaan yrityskulttuurimuotoilijoiden joukkoon. Heidän lisäkseen laidarina aloitti jo ennen kesää projektipäällikkö Anna Lydman.

Alisalla,Tuulialla ja Annalla on hyvin erilaiset taustat, mutta he kaikki täydentävät Leidenschaftin tekijäkaartia hienosti.

Alisalla on kymmenen vuoden työkokemus työterveyden puolelta. Kiinnostus yrityskulttuuriin ja sen vaikutuksiin työhyvinvoinnissa heräsi, kun hän näki työssään miten huono johtaminen ja yrityskulttuuri vaikuttavat ihmisiin. 

“Koin, että silloisessa roolissani pystyin vaikuttaa asioihin yksilö- ja tiimitasolla, mutta toiminta oli hyvin reaktiivista. Halusin työskennellä lähempänä liiketoiminnan ydintä ja johtoa, jolloin pääsee vaikuttamaan yrityskulttuuriin aktiivisemmin ja ennaltaehkäisevästi. Tällöin negatiivisilta ilmentymiltä, kuten loppuunpalamisilta, voidaan välttyä”, Alisa kertoo. 

Niinpä hän hyppäsi HR-puolelle ohjelmistorobotiikkaa tekevään start-upiin, jossa hän toimi Head of People -roolissa. Tekkimaailma vei mennessään ja ennen Leidenschaftia Alisa on työskenteli myös kvanttiteknologiaa kehittävässä yrityksessä ihmisten ja kulttuurin parissa. 

Tuulian työhistoriassa on niin liiketoimintamuotoilua ja konseptisuunnittelua kuin esihenkilötyötä, valmentamista ja myynnin johtamistakin. Takataskusta löytyy muun muassa kahdeksan vuoden kokemus tavoitteellisesta yritys- ja myyntikulttuurin rakennustyöstä muotikaupassa sekä viisi vuotta bisnesmuotoilijan tehtäviä.  

“Olen yhdistänyt työssä kiinnostukseni johtamiseen, kehitystyöhön ja konseptointiin sekä ihmisten väliseen yhteistyöhön”, Tuulia sanoo.

Tuulia innostuu päästessään kehittämään liiketoimintaa, asiakaskokemusta ja sisäistä kulttuuria sujuvan työarjen kautta. Myös Alisa nostaa esille arkisen työn sujuvuuden ja miten esimerkiksi moderneilla työkaluilla voidaan helpottaa työn tekemistä. 

“Teknologiset arkea helpottavat ratkaisut ovat ilmentymiä yrityksen kulttuurista. Tykkään miettiä, miten erilaisilla työkaluvalinnoilla voidaan linjata ja tukea yrityskulttuuria”, Alisa sanoo.

Annalla puolestaan on vankka kokemus projektipäällikön tehtävistä. Kuusitoista vuotta hurahti Trainers’ Housessa, jossa hän veti projektipäällikkönä muutoshankkeita ja toimi projektipäälliköiden esihenkilönä. 

Trainers’ Housen jälkeen Anna hyppäsi uudelle alalle ja työskenteli kuutisen vuotta erilaisissa esihenkilö- ja HR-tehtävissä, muun muassa Head of People Operations -roolissa. Projektipäällikön tehtävät kulkivat koko ajan mukana. 

“Kun aloitin itselleni uudella alalla, oli minulle esihenkilönä tärkeää ymmärtää tiimiläisteni arkea mahdollisimman hyvin. Muutamien projektien vetäminen auttoi tässä hyvin, ja lisäksi todella tärkeää oli, että pääsin sitä kautta tutustumaan myös asiakkaisiin.”

Kovan tason osaaminen houkutteli töihin Leidenschaftille

Alisa kertoo olleensa aiemmin Leidenschaftin asiakas, ja jo tuolloin laidareiden ammattitaito jätti häneen lähtemättömän vaikutuksen. Lisäksi Alisa vaikuttui siitä, miten Leidenshaftilla satsattiin omaan yrityskulttuuriin ja sen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. 

Näiden lisäksi myös Leidenschaftin uniikkius houkutteli.

“Leidenschaft on ainutlaatuinen firma. Suomessa ei ole muita puhtaasti yrityskulttuurimuotoiluun keskittyneitä yrityksiä”, Alisa toteaa. 

Tuulia kiinnostui yrityskulttuurin kehittämisestä alun perin jo parikymmentä vuotta sitten. Oman johtamiskokemuksen ja bisnesmuotoiluprojektien myötä kiinnostus yrityskulttuurimuotoiluun kasvoi ja oppiakseen siitä lisää alkoi hän seurata Leidenschaftin tekemisiä. 

“Leidenschaft on oivaltanut, miten tärkeä työkalu yrityskulttuuri on! Kulttuuriajattelulla on niin paljon annettavaa yritysten ja ekosysteemien johtamiseen ja menestymisen vauhdittamiseen”, Tuulia sanoo ja lisää: 

“Se, että Eezyllä ja Leidenschaftilla työskentelevät Suomen parhaat osaajat vain vahvisti halua päästä mukaan matkaan.”

Myös Anna on seurannut Leidenschaftia pitkään ja hän oli kuullut talossa töissä olevilta tutuilta paljon hyvää Leidenschaftia kulttuurista. Kun projektipäällikön paikka aukesi, tuntui luontevalta hakea työtehtävään. 

“Projektipäällikön työ on minulle mieluisaa ja luontevaa. Tässä työssä yhdistyy moni tärkeä asia: saan olla asiakastyössä, vetää projekteja sekä olla kiinteästi tekemisissä kaikkien muotoilijoiden kanssa ja tehdä muiden elämä helpommaksi. Muiden palveleminen on mun juttu.”

Yrityskulttuuri on vahva työkalu

Alisa toteaa, että yrityskulttuuri on “aika hitonmoisen vahva työkalu” ja että se on avainasemassa yrityksen menestyksessä. Siksi kulttuurin rakentaminen on oleellinen osa johtajuutta, ja johtajien tehtävänä on johtaa esimerkillä ja elää kulttuuria todeksi omassa työssään. 

“On äärimmäisen tärkeää, että yritysten perustajat ja johtajat tiedostavat yrityskulttuurin olemassaolon ja sen vahvuuden – ja osaavat hyödyntää sitä tavoitteidensa saavuttamisessa.”

Alisa muistuttaa, että vaikka on tutkittuja yleisiä toimintatapoja, joita kannattaa ottaa mukaan kulttuuriin, ei ole yhtä ainoaa oikeaa yrityskulttuuria. 

“Yrityksen kulttuuria ei voi koskaan kopioida samanlaisena toiseen organisaatioon. Se lähtee aina yrityksen missiosta ja strategiasta, jotka luovat pohjan kaikelle tekemiselle ja yrityksen olemassaololle.”

Tuulia nostaa esille yrityskulttuurin merkityksen positiivisena voimaannuttajana. 

“Haluaisin, että tulevaisuudessa olisi yhä enemmän yrityskulttuureja, joissa ihmiset voisivat voimaantua ja kokea olevansa pystyviä ja luovia omana itsenään. Ja joissa voisi tehdä työtä tuottavasti, mutta ei tarvitsisi puristaa itseään kuiviin.”

Kaiken kaikkiaan Tuuliaa innostaa ihmisten potentiaalin aktivointi ja avaaminen: miten voidaan olla yhdessä enemmän ja saavuttaa tavoitteita, joita ei koskaan voisi saavuttaa yksin? Tähän liittyy myös se, miten ekosysteemisillä ja alueellisilla kehityshankkeilla voidaan luoda suurempaa alueellista vaikuttavuutta – esimerkiksi eri toimialoille yhteistyötä tai suurempien ongelmien ratkaisua.

“Kulttuuri on yrityksen yhteinen henki ja sielu, joka ohjaa toimintaa. Miten sellaista muotoillaan, miten siihen liitytään ja miten se auttaa onnistumaan? Se, jos mikä, on kiinnostavaa!”

Myös Anna nostaa esille kulttuurin merkityksen, tosin hieman eri näkökulmasta. Hänen mukaansa projektipäälliköllä on iso merkitys projektin sisäisen kulttuurin ja tunnelman luomisessa.

“Projekti onnistuu parhaiten, kun tunnelma tiimissä on hyvä. Etenkin kiireessä ja vaikeissa tilanteissa projektipäällikkö voi luoda turvallisuuden tunnetta sekä asiakkaalle että omalle tiimille.”

Yrityskulttuuri parantaa työelämää  

Alisa kertoo olevansa utelias ja kiinnostunut siitä, miten ihmiset ja ryhmät saadaan toimimaan yhteisen tavoitteen eteen. Hän iloitsee erityisesti siitä, että Leidenschaftilla pääsee työskentelemään erilaisten johtoryhmien kanssa. 

Alisan vahvuus yrityskulttuurimuotoiljana nousee hänen taustastaan, jossa vuosien työhyvinvointiosaaminen yhdistyy piilaaksolaisten pääomasijoittajien määrittelemiin, vaativiin kasvuyrityskulttuureihin.

“Olen työskennellyt organisaatioissa, joissa olen oppinut paljon tulevaisuuskyvykkäiden yritysten muotoilusta. Tiedän, ettei edes menestyneen high-tech-yrityksen tarvitse valita, ollako välittävä tai vaativa. Se voi olla molempia.”

Alisa kertoo halunneensa jo pitkään työskennellä Leidenschaftilla. Hän halusi kuitenkin ensin kerryttää osaamistaan inhouse-tehtävissä. 

“Samalla manifestoin mielessäni, että jonain päivänä olen laidari. Nyt sitten elän unelmaani todeksi.”

Tuulia toivoisi pääsevänsä kulkemaan asiakkaan rinnalle pitkissä bisnes- ja kulttuurimuotoiluhankkeissa, joissa pitää syventää ajattelua, palata aina uudelleen perusasioiden äärelle sekä kirkastaa ja tukea asiakasta vaikeidenkin vaiheiden läpi.

“Uutta kulttuuria ei synnytetä yhdessä yössä, vaan se on kuin elämäntapamuutos.”

Tuulia odottaa innolla pääsevänsä iskemään kädet saveen asiakkaiden kanssa. 

“Pidän pitkäjänteisestä rakennus- ja kehitystyöstä, ja haluan olla rakentamassa parempaa työelämää, pystyviä, inhimillisiä yrityskulttuureja ja hyvinvointia ihmisille. On todella hienoa päästä yhteistyöhön monialaisten yritysten kanssa, jotka haluavat tehdä työyhteisöstään paremman paikan ihmisille onnistua ja strategialle kantaa.”

Anna summaa odotuksensa näin: 

Minut tekee todella iloiseksi se, että saan tehdä työtä, josta todella nautin ja jossa koen onnistumisen tunteita. Leidenschaft on erikoistunut yrityskulttuurien ymmärtämiseen, sanoittamiseen, muotoiluun ja niiden johtamiseen – ja tavoitteena on muuttaa suomalaista työelämää ja tehdä siitä parempaa. Tuntuu hyvältä olla mukana tekemässä todella merkityksellistä työtä!”

On hienoa saada kaikki kolme mukaan remmiin. Tervetuloa! 

Tutustu kaikkiin laidareihin täällä