Arvot arjen kompassina

Aloitetaan rohkeasti: jos työyhteisöllämme ei ole yhteistä arvopohjaa, mitä meillä on? Ja vielä konkreettisemmin: jos meillä ei ole jaettuja arvoja ja toimintaamme ohjaavia yhteisiä tapoja, miten voimme koskaan pelata samaan maaliin?

Arvot ovat suunnannäyttäjiämme. Ne kertovat, miten toimimalla voimme yhdessä saavuttaa yrityksen tavoitteet ja toteuttaa unelmamme. Jaetut arvot sujuvoittavat arkea, vahvistavat yhteistyötä ja rakentavat yrityskulttuuria, joka vetää puoleensa niin työntekijöitä kuin asiakkaita. Kun arvot ovat selkeät ja ymmärrettävät, ne toimivat kompassin lailla – auttaen meitä tekemään oikeita päätöksiä, jotka vievät kohti yhteisiä päämääriä ja menestystä.

Arvot voivat olla helpommin hahmotettavissa, kun mietimme niitä perhe- tai ystäväkontekstissa. Jos perheenä sovimme syövämme yhdessä arki-iltaisin klo 18, jotta voimme viettää aikaa yhdessä ja jakaa kuulumiset, sitoudumme samalla kunnioittamaan yhteistä aikaa ja arvojamme. Samoin ystävien kesken: jos olemme sopineet, että ratkaisemme erimielisyydet reilusti ja kasvotusten, mutta saamme tietää, että selän takana juorutaan, se rikkoo yhteisiä sopimuksiamme. Arvojen mukainen toiminta siis rakentaa ja niiden rikkominen hajottaa.

Vahvat arvot, vahva kulttuuri

Kirjoitetut arvot ovat mahtava alku, mutta arvojen todellinen voima ei piile siinä, että ne roikkuvat kehyksissä neuvotteluhuoneen seinällä – niiden pitää tulla eläväksi osaksi arkea.

Kun arvot lanseerataan, kyse ei ole vain hienoista puheista ja yhdestä hetkestä, vaan siitä, että koko organisaatio saadaan innostumaan ja sitoutumaan ottamaan ne osaksi jokapäiväisiä toimintatapoja.

Arvot pitää saada tuntumaan ja näkymään konkreettisesti eli ne on muotoiltava käytännöiksi, jotka ovat läsnä kaikessa yrityksen toiminnassa – siinä, miten kohtelemme toisiamme, miten ratkaisemme ristiriitoja, miten annamme palautetta ja miten teemme yhteistyötä. Kun arvot todella ohjaavat arkea, ne luovat pohjan vahvalle kulttuurille, joka tuo työntekijöille merkityksellisyyttä, synnyttää työn imua ja parhaimmillaan jopa intohimoa tekemiseen. Patrick M. Lencionia lainaten: pidä huolta, että yrityksesi arvot merkitsevät jotakin.

On siis tärkeää, etteivät arvot jää vain juhlapuheiden tasolle. Ne luovat pohjan reilulle ja merkitykselliselle arjelle. Yritys, joka ei toimi arvojensa mukaisesti, ei lopulta edusta mitään. Mutta kun arvot ovat yhteisesti jaetut ja niihin sitoudutaan aidosti, niistä tulee magneetti, joka vie meitä kohti yhteistä päämäärää.

Miten teidän työyhteisössänne on edistetty arvoja viime aikoina?

Tutustu myös: Pieni arvo-opas