Johtaja, paikkaatko työvoimapulaa laastariratkaisuilla?

Työmarkkinassa käy kuhina. 

Monia aloja vaivaa työvoimapula: rekrytointi käy kuumana, parhaista kyvyistä kilpaillaan mitä luovimmin keinoin ja työ vaihtaa tekijää. Ajalle tyypillistä on myös alan vaihtaminen täysin.  

Työnantajabränditoimistot markkinoivat palveluitaan. Johtamis-ismejä pulpahtelee otsikoihin sitä mukaa, kun tietokirjoja ilmestyy ja johtajat jakavat omakohtaisia oivalluksiaan.  

Toisaalta termi ”quiet quitting” monine tulkintoineen on ujuttautunut suomalaiseenkin työelämäkirjoitteluun. 

Se todellinen kulttuurietu

Kaiken tämän keskellä henkilöstön pitovoimaksi ei välttämättä enää riitä palkka tai kehittymismahdollisuudet, kun niitä on muissakin yrityksissä kilpaa tarjolla. Erityisesti IT-alalla houkuttelutekijöinä on tavallisuudesta poikkeavia toimistoja omine baristoineen, henkilökohtaisia sisustusbudjetteja, laina-Tesloja, kunto-ohjaajia jne. Kun ei mikään riitä. Vai riittääkö?  

Kalliit edut, työkykyohjelmat, EB-kampanjat, headhunttaus kriittisiin rooleihin: kaikki nämä voivat mennä täysin hukkaan, ellei linkki yrityksen kulttuuriin ole autenttinen. Unohdettaisiinko siis jo päälleliimatut laastariratkaisut?

Me Leidenschaftilla olemme nähneet kerta toisensa jälkeen yrityskulttuurin tuovan yrityksille sitä kaivattua, ratkaisevaa pitovoimaa. Ja toisin sanoin: vain yrityskulttuuria suunnitelmallisesti johtamalla varmistat pidemmän tähtäimen menestyksen kilpaillussa osaajamarkkinassa. Siinä vasta todellinen kulttuurietu! 

Sovita osaaja aina kulttuuriin 

Jos yrityksessä yhteisöllisyys on pyhä asia, on turhaa yrittää napata töihin työ- ja asiaorientoitunut tähtikonsultti. Kun motivaation lähteenä on ennen kaikkea haastavat, rahakkaat projektit, aika moni yrityksen sisäinen asia jää silloin toissijaiseksi.  

Toiselle osaajalle taas juuri tämä yhdessä oleminen ja vapaa-ajan aktiviteetit ovat se ratkaiseva tekijä. Siinä menee välillä tavanomaisemmatkin projektit. 

Kumpikaan työntekijä ei ole absoluuttisesti vääränlainen tai oikeanlainen, mutta kumpi sopii juuri teille? 

Kun oikea osaaja löytyy yhteensopivaan kulttuuriin, on se työelämän ”match made in heaven”
– ja kriittisen tärkeä rakennuspalikka yrityksen menestyksessä. 

Onko teillä jo hyödynnetty “kulttuurietu”? Ja onko se todellinen etu kaikille työntekijöillenne? 

Lue lisää:

Yrityskulttuurin Due Diligence – löydä kulttuurisi sielu ja opi johtamaan sitä!

Koteihin koteloitunut työelämä