Hei startupit, HR elää teissäkin, vaikka ette sitä myöntäisikään!

HR on asia, joka on olemassa, jopa startupeissa, ihan sieltä ekasta päivästä lähtien. Sitä ei monesti haluta myöntää, koska HR ei ole ollut se seksikkäin funktio yrityksessä ja itseohjautuvuus, joustavuus ja muu itsenäisyyttä korostava kulttuuri on voimissaan tällä hetkellä.

Olen pienen, mutta pippurisen urani aikana saanut sparrailla, jutella ja mentoroidakin startupeja HR- puolen asioissa, ihan adminpuolen järkkäilystä kulttuurin luomiseen ja ymmärtämiseen asti. Tähän asti olen tehnyt kaikki nämä asiat pro bono hengessä, koska olen itse oppinut startupmaailmasta mielettömän paljon asioita ja toimintatapoja, mitä en muuten olisi varmastikaan oppinut, plus jokainen henkilö on niin intohimoinen tekijä, että energialataus on ollut 100% jokaisen miitin jälkeen. Hyvät vaihtokaupat!

Mitä olen oppinut startup-maailmasta?

Mitä olen sitten oppinut? Startupit tarvitsevat apua yhtälailla kuin kasvuyritykset ja jo vakiintuneessa vaiheessa olevat organisaatiot. Karkeasti erottelisin tuen tarpeen niin, että startupeille se kohdentuu johtoon ja yrityksen kasvaessa laajenee esimiehille ja henkilöstölle. Alle 50 hengen yritys pystyy nykyajan digitaalisia työkaluja ja snadia ulkoistusta hyödyntäen hoitamaan oman HR-hallintonsa hienosti, mutta HR on kuitenkin paljon muutakin kuin tämä. Kulttuurin johtamisen tukeminen, rekrytointi, henkilöstön-, johdon-, ja esimiehien tukeminen, henkisen ja fyysisen työhyvinvoinnin varmistaminen ja tukeminen näin päällimmäisinä tulivat mieleen. Nämä asiat ovat ajankohtaisia myös startupeille ja pienemmille kasvuyrityksille, ihan ekasta päivästä lähtien, skaala on vain pienempi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niitä ei olisi.

Startupissa jokainen on rekrytoija

Valmistelen oman kokemukseni pohjalta nyt lähtöpakettia startupeille, jolla saadaan nopeasti ja pienellä kustannuksella yhdessä määriteltyä tärkeimmät alueet ja samalla varmistettua, että pienen yrityksen kaikki omat voimavarat otetaan käyttöön mahdollisimman hyvin. Otetaan esimerkkinä rekrytointi: Startupissa jokainen on rekrytoija, ei vain toimari. Tämän moni tietää, mutta onko varmistettu, että kaikki osaavat haastatella, viedä prosessin eteenpäin? Onko perehdytyksen peruspilarit kunnossa, jotta yksi sitoutumisen tärkeimmistä askeleista saadaan varmistettua? Moni asia on simppeli ja tiedossa, eri asia on ovatko ne käytössä ja osataanko ne ottaa käyttöön?

Tosi mielelläni sparrailen paketistani yrittäjätuttujeni ja kaikkien startupmielisten intoilijoiden kanssa! Tehdään Suomesta maailman paras paikka tehdä töitä, kaikissa yritysten kokoluokissa!

Jee, mahtavaa viikkoa jengi!

#TGIM